УС на БДПГТ стартира сформирането на групи за интервизия в София и страната.

By март 25, 2017 Uncategorized No Comments

Уважаеми колеги,

УС на БДПГТ стартира сформирането на групи за интервизия в София и страната. Групите за интервизия са насочени основно към професионалното развитие и подкрепа на членовете на БДПГТ в прилагането на психодрама, социометрия и групова терапия. В този смисъл те са насочени към психодраматисти със завършено ниво, най-малко, психодрама асистент и налична практика (макар и първи стъпки). Отворени са и за нечленове на БДПГТ, които следва да отговарят на посочените по-горе условия и спазват професионалната етика.

Всеки член на БДПГТ може да инициира създаването на подобна група в градът, в който практикува, като информира УС и ОС на БДПГТ за нейното иницииране и сформиране.

За да бъдат разпознавани, като групи за интервизия на БДПГТ, сформиралите се групи поддържат добра информираност с УС, без това да означава нарушаване конфиденциалността и етиката на добрата практика.

Под добра информираност разбираме:

  1. Лице и данни за контакт с групата – координатор
  2. Информация за брой срещи и възможност за представяне дейността на групата, по начин, който тя избере, за да има обмен на опит между различните групи за интервизия

УС на БДПГТ ще подпомага групите в тяхното сформиране, съдейства при решаване на възникващи професионални въпроси в хода на работата им, както и ще работи по теми, които групите от професионалисти, счетат за важни и предложат за разглеждане на ОС или други форуми на организацията.

В София,  УС инициира  стартирането на две групи, всяка провеждаща се както следва:

  • Всяка последна сряда от месеца
  • Всеки последен четвъртък от месеца или
  • в един от почивните дни

Местата във всяка една от групите са десет. При по-голям интерес, групите могат да се увеличат, съобразно броят на заявилите участие. Всеки участник заплаща минимална такса, която покрива единствено наем на залата, в която се провеждат срещите на групата. Това правило важи, дори при споделянето на офиси, предоставени от членове на групата.

Максимална продължителност на срещите – 3 часа.

Форма за регистрация в групата може да намерите тук https://goo.gl/forms/GalV7Q4ps3Kdbg843

 

Някои  добри практики в работата на групи за интервизия

Интервизията изпълнява някои от функциите на супервизия, но лицата, които участват в нея са в равнопоставени позиции. По време на интервизия се споделят казуси, търсят се решения и се обсъждат преживявания, свързани с работата на участниците като психодрама водещи/терапевти.

Срещите на групите за интервизия се водят от всеки един участник, на ротационен принцип. Продължителността на една среща на групата е до 3 часа.

Всеки член на групата участва равнопоставено в нейния живот, както финансово, така и в приемането на различни роли свързани с целите й: водещ на отделна сесия, участник, споделящ случай и практика.

Обикновено групите сформирани с цел интервизия и професионално развитие и подкрепа в практиката водят протоколи, които се обменят само между участниците в групата. Те остават в полза единствено на членовете на тази група.

Темите и случаите по които се работи и как те ще бъдат представени, при необходимост, пред широк кръг от колеги е решение на цялата група, като се спазва принципа за конфиденциалност.

Ролята на водещият в отделната сесия е да следи за процеса, спазване принципите и следване целите на групата. При необходимост води протагонист-центрирана работа, възникнала в резултат на представен от колега случай.

Групата за интервизия сама избира как работи.

В някои практики групите за интервизия остават в работата си на ниво представяне на случаи. Тогава процесът протича както следва:

  1. Представяне на тема и случай от всеки един участник,
  2. Избор на случай / тема актуална за повечето членове на групата.
  3. Подробно описание на случая / темата – възможност за задаване на уточняващи въпроси от страна на всички участници
  4. споделяне на личен опит от собствената практика  както и обратна връзка относно нови / различни възможности за работа по случая
  5. Затваряне

В други практики, освен представянето на случай, в групите за интервизия се работи много и по посока собствените преживявания и емоционален резонанс, възникващи в хода на изпълнение на ролята водещ/ терапевт и произтичащите от нея взаимоотношения.

В хода на работа и сформиране, групите естествено се насочват към стилът и нивото, които са най-подходящи за тях и често са зависими от етапът, в който се намират от груповия процес.

Leave a Reply