Временни съвети за провеждане на психотерапия онлайн

By април 9, 2020 Актуално No Comments

ЕВРОПЕЙСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ПСИХОТЕРАПИЯ Временни съвети за провеждане на психотерапия онлайн

 

Колеги, тези дни превеждах текст на EAP – препоръки за онлайн консултиране… Текстът е публикуван във ФБ страницата „COVID-19 Подкрепа и ресурси в общността на БАП“ Качвам го и тук..
А това е линк към специалния бюлетин на ЕАР във връзка с проблематиката.. https://mailchi.mp/38bb378d8d08/eap-member-information-901257?e=cb76259381
Сърдечни поздрави от целия УС на БДПГТ и се пазете,
Елена Евстатиева
В отговор на пандемията на Covid -19, много терапевти ще обмислят възможността да работят онлайн с клиентите си – за да поддържат терапевтичния си контакт, но и за да сведат до минимум риска както за клиента, така и за терапевта.
„Онлайн терапията“ обикновено се свързва с четири формата: телефонен разговор; видеоконферентна връзка; структурирана електронна терапия; и незабавна размяна на съобщения (I.M. или „текстово общуване“).
Има стабилни доказателства, че онлайн психотерапията е ефективна – но не е за всеки клиент или терапевт. И докато онлайн терапията споделя теоретични концепции и много практики с терапията „лице в лице“ (F2F), има и разлики. Точно както има разлики между, да речем, индивидуалната терапия и терапията за двойки.
Този документ е предоставен, за да посочи някои от проблемите, които ще трябва да разгледате и вземете предвид, ако не сте работили много онлайн. Той има за цел да ви подпомогне за прилагането на онлайн терапия като временна мярка и не трябва да се възприема като изчерпателно обучение.
Той е изготвен от Адриан Родос, бивш президент на EAP и понастоящем председател на ACTO – „Асоциацията за онлайн консултиране и терапия“ (Великобритания). Това не е цялостен документ; по-нататъшни ревизии ще бъдат внесени за разглеждане и ратифициране пред ЕАП
––––––––––––––––––
Оценка
Оценката е трудна и се нуждае от специално внимание. Незапознатите с онлайн работата или такива без обучение, вероятно ще са по-предпазливи при приемането на онлайн клиенти.
Ще трябва да обърнете по-специално внимание на:
• Оценка на риска – как да се оцени, наблюдава и реагира на:
o Риск от самоубийство и самонараняване; o потенциална вреда за другите; o риск за клиента, от някой друг; o наличието на лична подкрепа o и необходимостта от събиране на информация от обкръжението на клиента, за да се отговори на всеки потенциален риск.
• Психологически профил на клиента:
o Устойчивост / Ego strength (бе.превод. Колеги, поставям тук и англ.текст, с цел по-точно разбиране, при неточност на превода от моя страна ) o Употреба на наркотици и алкохол o Депресия
o Личностови разстройства и т.н.
• Ще трябва да помислите внимателно какви данни за контакт трябва да имате – включително и такива на местни здравни или социални специалисти, част от обкръжението на пациента.
Поверителност и сигурност
„Skype“ не се счита за сигурен начин за среща с пациенти.
За повече информация вижте „Бележка за добри насоки за работа в Skype“ на: https://actoorg.uk/faq/
• Много онлайн терапевти използват Zoom.us (https://zoom.us/ ), тъй като той е силно защитен.
– отговаря на много високите стандарти на „HIPAA” – правната система на САЩ за онлайн сигурност (https://www.hhs.gov/hipaa/for-professionals/index.html ); – Zoom има безплатна услуга, която позволява срещи 1:1; – Не се налага клиентите да инсталират Zoom на своите компютри
• Ще трябва да напомните на клиентите си:
o да намерят собствено, сигурно място за сесии (не в бар или такси!);
o да се уверят, че другите не могат да чуват звука или да виждат екрана;
o Да внимават да не говорят твърде силно, ако носят слушалки;
o Обсъдете с клиента си дали те или вие можете / не можете да запишете
сесия;
o Ако те правят директен запис на сесиите, трябва да могат да съхраняват записа в сигурен, защитен файл
o Ако поискат, следва да могат да изчистят историята на браузъра си или имейла си – или текстовете, след терапевтичния сеанс, за да се избегне нарушаване поверителността свързана с други лица.
• Ще трябва да съхранявате записи, компютърни бележки, данни за контакт и т.н. в сигурни, защитени файлове – както бихте постъпили при бележки водени на хартия (в заключен сейф / шкаф).
o Може да използвате защитен имейл като Hushmail (https://hushmail.com/ ) или ProtonMail (https://protonmail.com/ )
Договаряне
Ако искате да подпишете договор за онлайн работата си:
• Вашият клиент следва да даде съгласие за работа онлайн, както и за формата на терапия;
• Да уточните, че работата ви покрива изискванията на правната система на вашата страна;
• Че работата ви покрива изискванията на вашия професионален орган по етика, като посочите и линк за оплаквания .
• Трябва да заявите, че не сте в състояние да осигурите незабавни / „спешни“ грижи и да се уверите, че клиентите знаят как да осъществят достъп до подобни грижи на мястото, където живеят;
• Ще трябва да обърнете внимание на наличието на подробности като: „сигурен контакт“, при необходимост
• Да съобразите как ще се извърши плащането:
o Препоръчително е плащането да е предварително; o Някои предлагат различно ниво на цените или „резервиране на час“ за работа онлайн; o Клиентите могат да имат право да анулират онлайн „услугата“, в определен отрязък от време.
• Може да включите в договора клауза, че запазвате собствеността върху, който и да е „запис“ на сесията (видео, имейли, текстове).
Въпроси свързани с администрирането и отчитането
• Трябва да гарантирате, че вашата застраховка (или тази на работодателя) покрива онлайн работа – особено ако е работите на международно;
• Проверете дали вашият професионален орган или правна система няма конкретни правила / закони, регулиращи работата в интернет;
• Ако работите в международен план, трябва да проверите дали в дадената държава има закони, ограничаващи практикуването на психотерапия.
• Ще трябва да актуализирате (или да създадете !!!) „Поверителност / GDPR“ и „Социални медии“, които обхващат онлайн работата.
(Моля, обърнете внимание: правата на посочените документи са запазени!)
Технически въпроси
• Вие (и клиентът) ще се нуждаете (в зависимост от носителя, който използвате) от:
– Компютър, таблет, смартфон (последното не се препоръчва) – с: o камера, микрофон; o По възможност слушалки. o Добра скорост на интернета или 4G сигнал за носителя, който използвате.
• Уверете се, че можете да използвате технологията безпроблемно; тренирайте се предварително.
• Подгответе се с „резервен план“, ако технологията не сработи:
– Или друго устройство или имейл или телефонен номер, които можете да използвате.
• Обърнете внимание на поверителността и сигурността на сесията, осигурена от ваша страна;
• Ако работите в международен контекст, проверете сигурността на интернет в страната на клиента. Добра информация е достъпна на: https://en.wikipedia.org/wiki/ – за правата на човека, проверете https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_human_rights_articles_by_country .
• Структурираната електронна терапия е „асинхронна“:
– т.е. не е „едновременна“ размяна на имейли. – Обикновено пациентът ще прекара „сесията“ (например 50 минути), пишейки, и ще ви го изпрати по имейл, в определен ден, например във вторник; – Терапевтът може да го прочете след това – но по-късно (да речем, четвъртък) ще го прочете (отново) и ще отговори в имейл, написан след 50 минути.
• Системата за незабавни съобщения (I.M. – текстови чат) е синхронна:
– терапевтът и клиентът пишат помежду си по време на договореното време на сесията (да речем, 50 минути); – Ако IM се направи директно на смартфон, компютър или таблет, клиентът ще има копие от сесията; помислете дали искате това; – Ако IM е осъществена на сигурна платформа като Zoom, може контролирате всяко записване на сесията; – Повече от всяка друга терапия, това изисква умело използване на контратрансфера;
Клинични въпроси
Хората действат различно онлайн. Може да се наложи да адаптирате своята теоретична перспектива или клинични техники, за да отговорите на това.
По-специално:
• „Дигиталното поколение“, което е израснало с онлайн света, е много по-запознато с него от „дигиталните имигранти“, които трябваше да добиват по-късно в живота си тези умения.
• Вероятно ще загубите „присъствие“ с някои клиенти – но други ще процъфтяват и ще ви се струват по-интимни онлайн – особено по телефона или непосредствената размяна на съобщения.
• „Ефектът на „онлайн дезинхибиция“ означава, че някои хора се отварят много бързо и поинтензивно онлайн. Това може да бъде стряскащо в началото. https://www.researchgate.net/publication/8451443_The_Online_Disinhibition_Effect
• Като резултат защитите и съпротивите могат да бъдат много намалени. • „Разпределението на мощта“ се променя и преминава към едно „по-равностойно“ отношение: o Вие няма да сте повече „собственик“ в терапията, отколкото клиента; o Клиентите често са по-естествени, отколкото в сетинга „лице -в-лице“; o Те действат по-скоро като „клиенти“, отколкото като „пациенти“;
• По различен начин трябва да се разглеждат и „свободните асоциации“ в онлайн терапията:
o клиентите ще се „срещат“ в собственото си пространство; o могат да ви покажат снимки; артефакти и др. o те могат да „пристигат“, седнали в различни стаи у дома – или в градината;
• Също така, клиентите могат да използват домашни любимци, възглавници, храна и т.н. като защита;
Терапевтите могат да бъдат прекалено загрижени за нещата, които се случват в онлайн терапията. Въпреки това, често има сходства между онлайн терапията и тази реализирана F2F (лице в лице).
• Пациентите пристигат късно и ни карат да чакаме;
• Те напускат рязко – излизат ; рязко затварят капака на лаптопа;
• Сигналът се губи; някой почуква на вратата ви;
• Обличат се или действат неподходящо. (Веднъж имах пациент, който пристигна гол на F2F
сесия, провеждана във болница!);
• Те могат да ни оставят с чувство на безпокойство относно тяхната безопасност, в края на сесиите – валидно както за F2F, така и за онлайн сесии – и с невъзможност за „действие“.
Ще трябва да обърнете особено внимание на края на терапията – и как клиентите ще бъдат подкрепени.
Супервизия и обучение
Тъй като онлайн практиката, в повечето отношения е много подобна на терапията „лице – в лице“, лесно можем да станем самодоволни. Помислете за намиране на ръководител, който познава работата в интернет.
Още по-добре – намерете добро обучение в онлайн работата. [ACTO препоръчва диплома за след квалификация от 80 часа обучение.]
И накрая, ACTO формулира „Компетенции“ за онлайн терапия. Първа чернова е достъпна на: https://acto-org.uk/acto-recommended-competences-for-counselling-and-psychotherapy-online/

Leave a Reply