УСТАВ НА СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ

БЪЛГАРСКО ДРУЖЕСТВО ПО ПСИХОДРАМА И ГРУПОВА ТЕРАПИЯ

Приет на Общото събрание на сдружението, проведено в гр. София на 07.02.2002 г.; изменен и допълнен на 31.03.2009 г.

  1. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

СТАТУТ

Чл. 1 /1/ Българското дружеството по психодрама и групова терапия е доброволна обществена и професионална организация.

/2/ Дружеството е юридическо лице с нестопанска цел.

/3/ Дружеството отговаря за задълженията си със своето имущество.

/4/ Членовете на сдружението не отговарят за задълженията на Дружеството.

/5/ Членовете отговарят за внасяне на дължимите членски вноски.

/6/ Дружеството осъществява дейността си на територията на Република България, в съответствие с Конституцията, законодателството на Република България и Правилата на Международната асоциация – FЕРТО, доколкото не противоречат на българското законодателство.

/7/ Дружеството може да бъде групов член на други международни асоциации.

/8/ Предметът на дейност на дружеството е прилагането и развитието на психодрамата, социометрията и груповата психотерапия и свързаните с тях методи на лечение, както и сертифициране и акредитиране.

НАИМЕНОВАНИЕ

Чл. 2. /1/ Наименованието на дружеството е „Българско дружество по психодрама и групова терапия“.

/2/ Наименованието на сдружението, заедно с указание за седалището, адреса, съда, където е регистрирано сдружението и номера на съдебната регистрация и БУЛСТАТ, трябва да бъдат посочени в документите от кореспонденцията на сдружението.

/3/ Наименованието на клоновете на сдружението се образуват като към наименованието на сдружението се добавя указанието „клон“ и населеното място, където е седалището на клона. Към наименованието на клона може да се добави и указание за неговия предмет на дейност.

СЕДАЛИЩЕ И АДРЕС НА УПРАВЛЕНИЕ

Чл. 3. Седалището и адресът на управление на сдружението са: гр. София, район „Триадица“, ул. „Янко Забунов“, бл. 50, вх. Б, ет. 3, ап. 49.

СРОК

Чл.4. Сдружението не е ограничено със срок или друго прекратително условие.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДЕЙНОСТТА

Чл.5. Сдружението осъществява дейност в частна полза, изразяваща се в чл.1 ал. 8.

ОСНОВНИ ЦЕЛИ НА СДРУЖЕНИЕТО

Чл.6. Основни цели на сдружението са: прилагането и развитието на психодрамата, социометрията и груповата психотерапия и свързаните с тях методи в рамките на международното сътрудничество с квалифицирани специалисти и институции, както и обучението на специалисти в тази област.

СРЕДСТВА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИТЕ НА СДРУЖЕНИЕТО

Чл. 7. /1/ Средствата, с които сдружението ще постига своите цели са:

  1. международно сътрудничество със специалисти и институции, прилагащи тези методи;
  2. взаимно повишаване на квалификацията, обучението и супервизия на специалисти в клинически, педагогогически и други сродни специалности;
  3. теоретични и емпирични изследвания;
  4. участие и организиране на курсове за обучение, семинари и групи за супервизия;
  5. участие и организиране на специализирани конгреси, симпозиуми и конференции у нас и в чужбина;
  6. използване на стипендии и финансиране на изследователски проекти;
  7. публикации.

/2/ За постигане на своите цели се застъпва пред всички органи и власти, устройства, събрания и конференции, издава свой вестник и печатни произведения, улеснява професионалните контакти на своите членове и взаимопомощта между тях, подпомага техните творчески изяви.

  1. ЧЛЕНСТВО

ЧЛЕНСКИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Чл. 8. /1/ Членуването в сдружението е доброволно. Пълноправни членове на Дружеството могат да бъдат специалисти, които имат завършено първо обучително ниво – психодрама асистент (консултант) и квалифицирано прилагат психодрамата, социометрията и груповата психотерапия и свързаните с тях методи в науката и практиката.

/2/ Дружеството може да има пълноправни, почетни и асоциирани членове. Почетни членове са личности с изявен принос в областта на психодрамата, социометрията и груповата психотерапия и свързаните с тях методи в науката и практиката, както и лица, които активно подпомагат дейността на Дружеството и имат съществен принос за развитието на дейността и популяризирането й. Асоциирани членове на Дружеството могат да бъдат специалисти от свързани области, които нямат завършено обучително ниво по психодрама, но подкрепят целите и дейността на Дружеството в интелектуален или финансов смисъл. Асоциираните членове заплащат членски внос в размер У от редовния членски внос и нямат правата предвидени в ал. 2 и ал. 3 от чл. 9.

Чл. 9. /1/ Всеки член на сдружението има право:

  1. да участва в дейността на сдружението и в работата на Общото събрание;
  2. на глас в Общото събрание;
  3. да бъде избиран в неговите органи на управление;
  4. да осъществява контрол върху работата на сдружението и органите на управление;
  5. да бъде информиран за дейността на сдружението;
  6. да се ползува от имуществото на сдружението и от резултатите от дейността му;
  7. да посещава мероприятията на дружеството;

/2/ Асоциираните членове нямат правата по чл. 9, ал. 2 и 3.

Чл. 10. Всеки член на сдружението е длъжен:

  1. да внася ежегодно членски внос;
  2. да спазва Устава на сдружението и да изпълнява решенията на Общото събрание;
  3. да работи за постигане целите на сдружението, за увеличаване имуществото на сдружението, да следи за спазване интересите на сдружението, съобразно своите възможности и за издигане на неговия обществен авторитет.

Чл.11. Членските права и задължения са непрехвърлими и не преминават върху други лица в случай на смърт или прекратяване на членството. Упражняването на членски права може да бъде предоставено на другиму чрез упълномощаване с пълномощно.

ПРИДОБИВАНЕ НА ЧЛЕНСТВО

Чл.12. Членовете на Дружеството се приемат от Управителния съвет. Кандидатите отправят писмена молба до Управителния съвет подкрепена от двама поръчители, членове на БДПГТ. Управителният съвет разглежда молбата задължително в едномесечен срок. Приемането на членовете става с явно гласуване и квалифицирано мнозинство.

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЧЛЕНСТВО

Чл.13. /1/ Членството се прекратява:

  1. с едностранно волеизявление до сдружението;
  2. със смъртта или поставянето под пълно запрещение;
  3. с изключване;
  4. с прекратяването на юридическото лице – член на сдружението;
  5. при отпадане.

/2/ При прекратяване на членството, имуществените отношения между бившия член или правоприемниците му и сдружението се уреждат след приемане на годишния финансов отчет от общото събрание. В случай на непогасени задължения на бившия член към сдружението се извършва прихващане от вземанията му от сдружението. Определяне на размера на вземането се извършва по реда на чл. 49, ал. 3 от настоящия устав.

/3/ Решението за изключване се взема от Управителния съвет на Сдружението при наличието на виновно поведение, което прави по-нататъшното членство несъвместимо. Решението за изключване може да се обжалва пред Общото събрание на сдружението.

/4/ Отпадането на членство е налице, когато има системно невнасяне на членски внос и неучастие в дейността на сдружението за период от две години. Отпадането се констатира от Управителния съвет по документи и с надлежно решение, което се представя на Общото събрание за решение.

Ш. ИМУЩЕСТВО

ИМУЩЕСТВО

Чл.14. Имуществото на сдружението се състои от правото на собственост и други вещни права върху основни и оборотни средства, имуществени вноски от членовете, вземания и други права в зависимост от действащите нормативни актове.

ИЗТОЧНИЦИ НА СРЕДСТВА НА СДРУЖЕНИЕТО

Чл.15. /1/ Всички членове на сдружението са длъжни да правят имуществени вноски под формата на членски внос. Членският внос се заплаща ежегодно. Размерът на членския внос e 10 % от размера на минималната работна заплата за пълноправни членове и 5 % – за асоциираните членове. Почетните членове се освобождават от плащането на членски внос.

/2/ По решение на Общото събрание членовете на сдружението могат да правят целеви вноски за постигане на определена цел, определена с устава или с решение на общото събрание. В решението си общото събрание определя целта, размера и начина на събиране на вноските. Решението се взема с мнозинство 1/2 от членовете на сдружението.

/3/ Членовете на сдружението могат да му предоставят парични средства под формата на заем или недвижими имоти и индивидуално определени движими вещи под наем.

/4/ Размерът на лихвите по заемите или наемите по ал. 3 се определя от Общото събрание на сдружението.

/5/ Сдружението в лицето на Управителния съвет може да получава дарения от физически и юридически лица и да сключва договори за спонсорство.

СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ

Чл.16. /1/ Сдружението извършва следната стопанска дейност, свързана с основния му предмет: 1. акредитираща и сертификационна дейност, 2. обучителни курсове и семинари, 3. издателска дейност

/2/ Извършваната стопанска дейност се подчинява на условията и реда,

определени от Търговския закон, Закона за счетоводството и данъчните закони.

/3/ Изпълнението и контролът върху извършваната стопанска дейност се възлага на Управителния съвет на сдружението.

ПОКРИВАНЕ НА ЗАГУБИ

Чл. 17. При наличие на загуби според годишния счетоводен баланс Общото събрание може да вземе решение за тяхното покриване чрез допълнителни вноски от членовете на сдружението. Решението се взема с мнозинство 1/2 от гласовете на всички членове на сдружението.

  1. УПРАВЛЕНИЕ

ОРГАНИ НА СДРУЖЕНИЕТО

Чл. 18. /1/ Органите на сдружението са Общото събрание и Управителния съвет.

/2/ Върховен орган на сдружението е Общото събрание.

/3/ Управителен орган на сдружението е Управителният съвет.

СЪСТАВ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ

Чл. 19. /1/ В Общото събрание участват пълноправните и почетните членове на сдружението.

/2/ асоциираните членове могат да присъстват на ОС, но не участват във формиране на кворума и гласуването.

/3/ Членовете участват в Общото събрание лично или чрез представител.

ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО

Чл. 20. /1/ Членовете – юридически лица се представляват в Общото събрание от законните им представители или изрично упълномощено лице.

/2/ Пълномощник на юридическо или физическо лице може да бъде само физическо лице.

/3/ Пълномощните са издадени изрично за участие в Общото събрание на сдружението, като могат да бъдат издадени за ограничен или неограничен брой заседания на събранието.

/4/ Пълномощниците нямат право да преупълномощават с правата си трети лица. /5/ Пълномощниците могат да представляват само един член на Общото събрание.

КОМПЕТЕНТНОСТ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ

Чл. 21. Общо събрание:

  1. изменя и допълва Устава на сдружението;
  2. приема други вътрешни актове;
  3. преобразува и прекратява сдружението;
  4. избира и освобождава членовете на Управителния съвет и определя

възнагражденията им;

  1. назначава и освобождава регистрирани одитори;
  2. одобрява годишния финансов отчет;
  3. назначава ликвидаторите при прекратяване на сдружението, освен в случай на несъстоятелност;
  4. разглежда жалби срещу решения на Управителния съвет за прекратяване на членство;
  5. взема решение за откриване и закриване на клонове;.
  6. взема решение за участие в други организации;
  7. приема основните насоки и програми за дейността на сдружението;
  8. приема бюджета на сдружението;
  9. взема решения относно дължимостта и размера на членския внос;
  10. приема отчета за дейността на Управителния съвет;
  11. отменя решения на Управителния съвет, когато противоречат на закона и Устава

на сдружението;

  1. освобождава от отговорност членовете на Управителния съвет.
  2. избира членовете на Контролният съвет, Комисията по етика и Комисията по

стандартите.

ПРОВЕЖДАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ

Чл.22. /1/ Общото събрание се провежда най-малко веднъж годишно – редовно Общо събрание.

/2/ Общото събрание може да бъде свикано по всяко време от Управителния съвет – извънредно Общо събрание.

Чл.23. /1/ Общото събрание се свиква от Управителния съвет. То може да се свика по искане на една трета от членовете на сдружението.

/2/ Ако в срок от един месец от искането за свикване на Общо събрание Управителния съвет не отправи писмена покана за свикване на Общо събрание, то се свиква от съда по седалището на Сдружението по писмено искане на заинтересованите членове или натоварено от тях лице.

/3/ Свикването се извършва чрез покана, разпратена по електронна и/или обикновена поща, и публикувана на уебсайта на Дружеството на адрес: www.psychodrama-bg.org.

/4/ Поканата съдържа дневен ред на въпросите, предложени за обсъждане, предложенията за решения, датата, часа и мястото за провеждане на Общото събрание и по чия инициатива то се свиква.

/5/ Времето от публикуване на съобщението до откриването на Общото събрание не може да бъде по-малко от 30 дни.

ПРАВО НА СВЕДЕНИЕ

Чл. 24. Писмените материали, свързани с дневния ред на Общото събрание, трябва да бъдат предоставени на разположение на членовете в седалището на сдружението най-късно до датата на публикуване или изпращане на поканата за свикване на Общото събрание. При поискване те се представят на всеки член безплатно.

СПИСЪК НА ПРИСЪСТВАЩИТЕ

Чл. 25. /1/ На заседанието на Общото събрание се изготвя списък на присъстващите членове или техните представители. Членовете и представителите удостоверяват присъствието си с подпис и се легитимират. Списъкът се заверява от председателя и секретаря на Общото събрание.

/2/ В списъка по предходната алинея се включват членовете, които са заявили за своето присъствие до момента на провеждане на първото гласуване след установяването на наличие на кворум.

КВОРУМ

Чл. 26. Общото събрание може да заседава ако са се явили членове, представляващи повече от половината от всички членове. При липса на кворум Управителния съвет насрочва ново заседание в срок един час по-късно на същото място и при същия дневен ред независимо от броя на членовете.

ПРАВО НА ГЛАС

Чл. 27. Всички членове имат право на един глас.

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Чл. 28. Член или негов представител не може да участва в гласуването за:

  1. предявяване на искове срещу него;
  2. предприемане на действия или отказ от действия за осъществяване на отговорността му към сдружението;
  3. при решаване на въпроси, отнасящи се до него, неговата съпруга или роднини по права линия – без ограничения, по съребрена линия – до четвърта степен или по сватовство – до втора степен включително.
  4. юридически лица, в които той е управител или може да наложи или възпрепятства вземането на решения.

МНОЗИНСТВО

Чл.29. /1/ Решението на Общото събрание се приема с мнозинство от присъстващите.

/2/ За решенията по чл. 21, т. 1 и т. 3 се изисква мнозинство 2/3 от присъстващите. РЕШЕНИЯ

Чл.30 /1/ Общото събрание не може да приема решения, засягащи въпроси, които не са били публикувани в поканата, освен когато всички членове присъстват или са представени на събранието и никой не възразява повдигнатите въпроси да бъдат обсъждани.

/2/ Решенията на Общото събрание влизат в сила незабавно, освен ако действието им не бъде отложено или ако според закона те влизат в сила след

обнародване. ПРОТОКОЛ

Чл.31. /1/ За заседанието на Общото събрание се води протокол в специална книга. Протоколът се води според изискванията на закона.

/2/ Протоколът на Общото събрание се подписва от председателя и секретаря на събранието и от преброителите на гласове. Към протоколите се прилага списък на присъстващите и документите, свързани със свикването на Общото събрание.

/3/ Всеки член, присъствал на Общото събрание, има право да изисква и да следи за точното записване на решенията в протокола.

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ

Чл. 32. /1/ Сдружението се управлява и представлява от Управителен съвет.

/2/ Членовете на Управителния съвет се избират от Общото събрание за срок от три години.

/3/ Управителният съвет е в състав от 3 (трима) до 7 (седем) члена, които са членове на сдружението.

/4/ Първият управителен съвет, определен в учредителния протокол в състав от три члена е с мандат от три години.

/5/ Членовете на Управителния съвет могат да бъдат преизбирани най-много за два мандата.

/6/ Членовете на Управителния съвет са длъжни да депозират като гаранция в полза на сдружението сума не по-малка от стойността на тримесечното им брутно възнаграждение като членове на Съвета.

Чл. ЗЗ. /1/ Членовете на Управителния съвет или физическите лица, които представляват юридически лица, членове на съвета, трябва да:

  1. имат постоянно местоживеене в страната;
  2. притежават подходяща професионална квалификация и опит;
  3. не са осъждани на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.

ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

Чл.34 /1/ Членовете на Управителния съвет имат еднакви права и задължения независимо от вътрешното разпределение на функциите между членовете и решенията, с които се предоставя право на управление на изпълнителните членове.

/2/ Членовете на Управителния съвет са длъжни да изпълняват задълженията си в интерес на сдружението и да пазят тайните на сдружението и след като престанат да бъдат членове на съвета.

/3/ Управителния съвет приема правила за работата си и избира Председател и Заместник-председател от членовете си.

/4/ Управителният съвет се събира на редовни заседания най-малко веднъж на три месеца, за да обсъди състоянието и развитието на сдружението.

/5/ Всеки член на Съвета може да поиска от председателя да свика заседание за

обсъждане на отделни въпроси

/6/ Управителният съвет осигурява стопанисването и опазването на имуществото на сдружението.

/7/ Управителният съвет приема организационно-управленската структура, реда за назначаване и освобождаване на персонала, правилата за работната заплата и други вътрешни правила на сдружението;

/8/ Управителният съвет взема решения за придобиване, отчуждаване и обременяване на недвижими имоти и учредяване на вещни права върху тях, както и отдаването им под наем за срок над една година;

/9/ Управителният съвет определя реда и организира извършването на дейността на сдружението;

/10/ Управителният съвет подготвя и внася в Общото събрание отчет за дейността на сдружението;

/11/ Управителният съвет подготвя и внася в Общото събрание проект за бюджет;

/12/ Управителният съвет осигурява изпълнението на решенията на Общото събрание;

/13/ Управителният съвет обсъжда и решава всички други въпроси, освен тези, които са от компетентността на Общото събрание.

КВОРУМ И МНОЗИНСТВО

Чл. 35 /1/ Решенията могат да се вземат ако присъстват повече от половината от членовете на Управителния съвет, лично или представляване от друг член на съвета. Никой присъстващ член не може да представлява повече от един отсъстващ.

/2/ Решенията се вземат с обикновено мнозинство, освен в случаите предвидени в чл. 34, ал. 8-9 от Устава, които се вземат с мнозинство от всички членове.

/3/ Управителният съвет може да взема решения и неприсъствено ако всички членове са уведомени писмено за този начин на гласуване и никой не се е противопоставил. Присъстващо е и лице, с което има двустранна телефонна или друга връзка, гарантираща установяването на самоличността му и позволяваща участието му в обсъждането и вземането на решения. Гласуването на този член се удостоверява в протокола от председателствуващия заседанието.

/4/ Извън случаите, изрично посочени в този Устав, Управителният съвет взема решение единодушно за:

  1. съществена промяна на дейността на сдружението;
  2. съществени организационни промени;
  3. дългосрочно сътрудничество от съществено значение за сдружението или

прекратяване на такова сътрудничество;

  1. вземането на решение за предложение пред Общото събрание за създаване на клон.

/5/ Управителният съвет е длъжен периодично да изготвя предвидената в Закона за

счетоводството отчетна информация за дейността на сдружението при спазване на принципите за откритост, достоверност и своевременност.

ОТГОВОРНОСТ И ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

Чл. 36. /1/ Членовете на Управителния съвет носят солидарна отговорност за свои действия, с които увреждат интересите на сдружението и дават гаранция за своето управление.

/2/ Всеки от членовете на Съвета може да бъде освободен от отговорност ако се

установи, че няма вина за настъпилите вреди.

/3/ Членовете на Управителния съвет нямат право на годишно възнаграждение, освен по изрично решение на Общото събрание на дружеството.

/4/ Председателят не получава годишно възнаграждение освен по изрично решение на Общото събрание на дружеството.

ПРЕДСЕДАТЕЛ

Чл. 37. /1/ Управителният съвет възлага управлението на сдружението на един или повече от своите членове – Председател. Председателят може да бъде сменен по всяко време. Той е длъжен по всяко време незабавно да докладва на Управителния съвет настъпилите обстоятелства, които са от съществено значение за сдружението.

/2/ Председателят има право да извършва всички действия и сделки, които са свързани с дейността на сдружението, да го представлява и да упълномощава други лица за извършване на определени действия. Председателят няма право да отчуждава и да обременява с тежести недвижими имоти на сдружението, освен ако е упълномощен изрично за това от Управителния съвет.

/3/ Председателят:

  1. организира изпълнението на решенията на Управителния съвет;
  2. организира дейността на сдружението, осъществява оперативното му ръководство, осигурява стопанисването и опазването на неговото имущество;
  3. сключва трудовите договори със служителите на сдружението, освен тези, които се назначават от Управителния съвет;
  4. представлява сдружението и изпълнява функциите, които са му възложени от Управителния съвет;
  5. докладва незабавно на Управителния съвет за съществени обстоятелства, касаещи дейността на сдружението;
  6. председателят на Управителния съвет от името на сдружението сключва договор с изпълнителния директор, в който се уговарят конкретни права и задължения, текущо възнаграждение, обезщетението за предсрочно освобождаване от изпълнителните функции, осигуровките и други условия.

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ

Чл. 38. /1/ Контролният съвет на сдружението контролира дейността на Управителния съвет на същото. Той има за задача да следи за изпълнението на бюджета на сдружението, да контролира изготвянето на годишният отчет за дейността и финансовото състояние на сдружението.

/2/ Контролният съвет на сдружението се състои от трима члена. Членовете се избират от Общото събрание и дават отчет за дейността си пред Общото събрание.

/3/ Контролният съвет на сдружението се събира на редовни заседания най-малко веднъж на три месеца и изготвя протокол за дейността си.

/4/ Контролният съвет на сдружението се събира на заседание задължително най- малко един месец преди датата на Общото годишно събрание на дружеството.

/5/ На членовете на Контролният съвет на сдружението не се дължи и не се заплаща възнаграждение за дейността.

КОМИСИЯ ПО ЕТИКАТА

Чл.39. /1/ Комисията по етиката е орган на сдружението. Тя се избира от Общото събрание. Състои се от трима члена.

/2/ Комисията по етиката заседава най-малко веднъж годишно. /3/ Комисията по етиката се занимава и разрешава проблеми от морално- етическо естество в областта на психодраматичното движение.

/4/ На членовете на Комисията по етиката на сдружението не се дължи и не се заплаща възнаграждение за дейността.

КОМИСИЯ ПО СТАНДАРТИТЕ

Чл. 40. /1/ Комисията по стандартите е орган на Дружеството. Тя се избира от Общото събрание. Състои се от седем члена.

/2/ Комисията по стандартите заседава най-малко веднъж годишно. /3/ Комисията по стандартите се занимава с изработване и дефиниране на стандартите за обучение и практикуване на методите на психодрамата, социометрията и груповата психотерапия в България, съгласно изискванията на FEPTO и европейските и международни стандарти в областта.

/4/ Комисията по стандартите следи за спазването на изработените от нея стандарти като оценява и рецензира програмите за обучение по психодрама, социометрия и групова психотерапия в България, разглежда казуси на обучение и практика, отклоняващи се от тези стандарти и отправя експертни становища и препоръки към Управителния съвет на сдружението.

/5/ На членовете на Комисията по стандартите на сдружението не се дължи и не се заплаща възнаграждение за дейността.

  1. ГОДИШНО ПРИКЛЮЧВАНЕ

ДОКУМЕНТИ ПО ГОДИШНО ПРИКЛЮЧВАНЕ

Чл. 41. Ежегодно до края на месец февруари Управителният съвет съставя за изтеклата календарна година годишен финансов отчет и доклад за дейността и ги представя на независими одитори в предвидените от закона случаи.

СЪДЪРЖАНИЕ НА ОТЧЕТА НА ДЕЙНОСТТА

Чл. 42. В отчета за дейността се описва протичането на дейността и състоянието на сдружението и се разяснява годишния счетоводен отчет.

НАЗНАЧАВАНЕ НА НЕЗАВИСИМИ ОДИТОРИ

Чл. 43. /1/ В случаите, когато законът изисква осъществяването на задължителен независим одит, регистрираните одитори се определят от Общото събрание.

/2/ Когато Общото събрание не е избрало регистриран одитор до изтичане на календарната година, той се назначава от Управителния съвет.

ПРИЕМАНЕ НА ГОДИШНОТО ПРИКЛЮЧВАНЕ

Чл.44. Годишният финансов отчет, отчетът за дейността и докладът на регистрирания одитор се приемат от Управителния съвет, след което се внасят за разискване на свиканото за целта редовно Общо събрание.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ОТЧЕТНА ИНФОРМАЦИЯ

Чл. 45. Съгласно разпоредбите на Закона за счетоводството, сдружението ще изготвя отчетна информация при спазване на принципите за откритост, достоверност и своевременност.

ДИВИДЕНТИ

Чл. 46. Сдружението не разпределя печалба.

КНИГИ НА СДРУЖЕНИЕТО

Чл. 47. /1/ На заседанията на Общото събрание и на Управителния съвет се води протокол, в който се отразяват станалите разисквания, направените предложения и заявления и взетите решения. Протоколите се удостоверяват с подписите на председателя на съответния орган и на протоколчика и се подвързват в специални книги. Книгите се водят от председателя на съответния орган. Членовете на сдружението и членовете на Управителния съвет могат да се запознават със съдържанието на протоколните книги и да получават преписи или извлечения от протоколите.

/2/ Сдружението води книга на членовете си, в която се записват имената и адресите на всички членове, ЕГН, професия и занятието им, както и наименованието, седалището и адреса на управление, фирменото дело за съдебна регистрация и БУЛСТАТ на членовете – юридически лица, съгласно изискванията на Закона за защита на личните данни.

  • ПРЕКРАТЯВАНЕ И ЛИКВИДАЦИЯ ОСНОВАНИЯ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ

Чл. 48. Дружеството се прекратява:

  1. по решение на Общото събрание
  2. при обявяването му в несъстоятелност
  3. с решение на окръжния съд по седалището на сдружението в определените от ЗЮЛНЦ случаи.
    • ЛИКВИДАЦИЯ

Чл. 49. /1/ При прекратяване на сдружението се извършва ликвидация, освен в случаите на преобразуване на сдружението.

/2/ Ликвидацията се извършва от Управителния съвет на сдружението. Той извършва предвидените от Търговския закон действия по ликвидация на сдружението, осребряване на неговото имущество и удовлетворяване на кредиторите на сдружението.

/3/ Останалото след удовлетворяване на кредиторите имущество се разпределя между членовете на сдружението при спазване на принципа за пропорционалност.

/4/ Лицата, придобили имущество съгласно предходната алинея, отговарят за задълженията на сдружението до размера на придобитото.

VIII. ПРЕДХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 50. Промени в настоящия Устав мога да бъдат извършвани по реда предвиден в него и в Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Чл. 51. Относно тълкуването или прилагането на разпоредбите на настоящия устав се прилагат разпоредбите на общото българско гражданско законодателство и разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Председател на ОС: д-р Димо Георгиев Станчев

Секретар на ОС: Георги Антонов

Протоколчик: Мария Михайлова – Коцева

Устав на БДПГТ в PDF формат